Gaziantep Üniversitesi

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ

English
DIŞ TİCARET BÖLÜMÜ 
ANA SAYFASOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
Duyuru / Doküman
Genel Bilgiler

Bölümün Tanımı

Günümüz dünyasında hem dış ticaret işlemlerinde, hem de dış alım ve satımların kaynağını oluşturan yatırımlarda gözlenen hızlı artışlar ve kalkınma hamleleri birbirine bağımlı hareket eden bir ekonomik sistemin ortaya çıkmasına ve gelişmesine yol açmıştır. Bu bağımlılık ülkeler arasında dış ticaretten kaynaklı ilişkiler; Sosyal, kültürel ve politik alanlarda da kendisini hissettirmektedir. Doğrudan yabancı yatırımlar ve ulusal ekonomilerin küreselleşmesi, uluslararası ticareti iş hayatının kaçınılmaz bir parçası haline getirmiştir. Günümüz iş dünyasında küresel olarak faaliyette bulunmak bütün firmalar için artık istisnadan çok bir kural haline gelmiştir. Dolayısıyla günümüzde başarılı ve kalıcı olmak isteyen firmalar yukarıda bahsedilen bu değişikliklerin farkında olmaları ve bu işlemleri için uygun eğitim almış kişilerin istihdamı da zorunlu hal almıştır.

Dış Ticaret Bölümümüz, öğrencilerimize günümüzün bu zor koşullarında etkin olarak iş yapabilme becerileri kazandırma amacı ile kurulmuştur. Uluslararası Ticaretin bütünleştirici ve disipliner doğası, öğrencilerin mezuniyet sonrası çok geniş bir yelpazede iş bulabilmelerine, uluslararası alan çalışmalarına ve iş idaresine ağırlık vererek yardımcı olmaktadır. Bu amaçla; Dış Ticaret, Gümrük, İthalat ve İhracat, Pazarlama, iktisat, finans ve Muhasebe gibi konularda öğrencilere bilgi ve beceriler kazandırılarak iş dünyasında ihtiyaç duyulan alanlardaki Ara nitelikli elemanlar yetiştirilmektedir.

 

Bölümün Amacı

Bu bölümün temel amacı; ithalat ve ihracata dayalı bankacılık, taşımacılık, gümrük gibi dış ticaret ile ilgili iş kollarında çalışacak ara elemanı yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Mezunlarına kendi işlerini kurabilecek bilgi ve beceriyi kazandırmalarının yanı sıra ihracat ve ithalat yapan tüm işletmelerde, ithalat-ihracat işlemlerini başkaları adına ve hesabına ifa eden yardımcı finansal kurumlarda da çalışabilirler. Ayrıca gümrük müşavirliği bürosu kurmanın yanında gümrük müdürlüklerinde de istihdam edilebilirler.

 

Bölümün Hedefi

Programın hedefi; Dış Ticaret mevzuatına hakim, ilgili uygulamalar konusunda uzman, yabancı dili etkin kullanabilen, sosyal yönü ve girişim yeteneği güçlü öğrenciler yetiştirmektir

 

Kazanılan Derece

Dış Ticaret Elemanı

 

Derece Seviyesi

Ön lisans

 

Misyonumuz

Ulusal ve evrensel kimlik bilincine sahip, demokrasi kültürünü özümsemiş, mesleki yeterliliğe sahip, etik değerlere bağlı, araştırıcı, yaratıcı, problem çözebilen, mükemmelliği arayan meslek elemanları yetiştirmeyi misyonu olarak değerlendiren bölümümüz;

ØÖğrencilerine günümüzün rekabetçi, karmaşık ve küreselleşen  dünyasında başarılı olabilmeleri için gerekli olan tüm yetenekleri ve bilgiyi kazandırmayı,

ØOkul-sanayi işbirliğiyle hedefe uygun olarak hazırlanan eğitim programlarında temel ve uygulamalı eğitimler vererek, ülkemizin nitelikli ara eleman ihtiyacını en üst düzeyde karşılamayı,

ØTopluma karşı hizmet yükümlülüğünü en iyi şekilde yerine getirmeyi, görev edinmiştir.

 

Vizyonumuz

Evrensel eğitim ve araştırmalarda rekabet edebilecek kaynakları sağlayarak, sürekli değişen koşullara kolaylıkla uyum gösterebilen; bilgi üretimi, bilgi değerlendirme ve öğrenme konusunda dünya çapında bir eğitim imajı geliştirerek uluslararası mesleki standartlara uygun nitelikli meslek elemanı yetiştirmek ve saygı duyulan, sanayi ve hizmet sektörünün tercih ettiği bir eğitim kurumu olmaktır.

 

Program Profili

5. seviye akademik ve mesleki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bir ön lisans programıdır. Dış Ticaret programı, Dış Ticaret Elemanı yetiştirmek amacıyla bir eğitim planı yürütmektedir. Program, YÖK’ün ve üniversitenin belirlemiş olduğu zorunlu ve seçmeli derslerin yanı sıra, mesleğe yönelik zorunlu ve mesleki dersler ile seçmeli derslerden oluşmaktadır.

Zorunlu dersler, YÖK veya üniversite tarafından belirlenen ve tüm programlar için zorunlu olan dersler ile bölüm ve/veya program için temel ve ortak yeterlikleri kazandırmayı hedefleyen derslerdir.

Mesleki dersler, mesleğe ilişkin yeterlikleri kazandırmaya yönelik derslerdir.  Mesleki dersler, yeterlik tablosuna göre eğitim kurumlarınca ilgili mevzuat çerçevesinde ders planından seçilerek uygulanır. Seçilen meslek derslerinin, süresi, içeriği, ölçme-değerlendirme ve öğretim yöntemleri belirlenirken yeterlik tablosu, ders bilgi formları, modül bilgi formları ve işlem analizlerindeki açıklamalar esas alınır.

Seçmeli dersler, öğrencinin bireysel gelişimi ve yaşam kalitesinin artırılması, sektörel ve bölgesel ihtiyaçlar, eğitim kurumunun koşulları ve öğrencinin istihdamına katkıda bulunacak ilave yeterliklerin kazanılması, disiplinler arası çalışmalar vb. durumlar dikkate alınarak, ilgili program ya da diğer programlardaki derslerden seçilen mesleki ve sosyal içerikli derslerden oluşur.

Programda uygulanacak meslek dersleri, modüller ve seçmeli dersler belirlenirken; sektör talepleri, bölgesel ihtiyaçlar,  eğitim kurumunun koşulları ve öğrenci yönelimleri dikkate alınır. Derslerin içerik ve süreleri, yeterlik tablosu, ders bilgi formları, modül bilgi formları ve işlem analizlerindeki açıklamalar doğrultusunda planlanır.

Programdaki ders bilgi formları ve modül bilgi formları eğitim-öğretim planlamasında rehber niteliğinde olup, mevcut koşullara göre hazırlanmıştır.  İş hayatında ve teknolojide yaşanan gelişmelerin programlara sürekli yansıtılması için gerektiğinde yeterlik kazandırmaya yönelik olan ders bilgi formları ve modül bilgi formlarında güncellemeler yapılır.

Öğrencinin ilgili sektörde yapacağı pratik ve uygulamalı olan iş yerlerindeki eğitim, uygulama ve stajları,  Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esas ve usuller çerçevesinde yapılır.

 

Program Yeterlilikleri ( çıktıları)

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler;

Programla ilgili bilgi, beceri, kavrama, uygulama, analiz, sentez, yaratıcılık ve değerlendirmeye ilişkin 5. seviye akademik ve mesleki yeterlikleri kazanmış olur. Ayrıca;

1. Uluslararası ticaretin başlıca teorilerine ve terminolojisine hakim olmak.

2. Sürekli değişen küresel iş dünyasında, uluslararası ticaret teorilerini gerçek

     hayat fonksiyonları ile bağdaştırabilmek,

3. Uluslararası finans ve muhasebe bilgisini küresel vakalara uygulayabilmek,

4. Lojistik planlaması ve yönetimi ile tedarik zinciri faaliyetlerini uluslararası

     perspektifle bağdaştırabilmek,

5. Uluslararası pazarlamanın temel mantığını kavramak,

6. Dış ticaret firmalarının ve çok uluslu şirketlerin karşılaşabileceği riskleri

    değerlendirmek ve analiz etmek,

7. Uluslararası çevredeki politik, yasal, ekonomik ve teknolojik güçleri

     anlayarak açıklayabilmek,

8. Firmanın hedefleri ve stratejilerinin küresel açıdan analizi,      

   değerlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla kavramlara dayalı çerçeve      

   oluşturmak,

9. Sözlü ve yazılı olarak etkin iletişim becerisine sahip olmak,

10. Takım çalışmalarında etkin biçimde rol alarak takımın ilerlemesine katkıda

      bulunmak,

11. Bilgisayar ve gerekli paket program kullanım becerisine sahip olmak,

12. Dış ticaretin yasal çerçevesini oluşturan başlıca hukuk kuralları ve      

       mevzuatları dikkate almak,

13. İş etiği ve sosyal sorumluluk konularında bilince sahip olmak,

14. Dış ticaret uygulamasında bulunma özgüvenini sağlamak,

 

Mesleğin getirdiği Kazanımlar

Mezun olacak  öğrencilerimiz, işletmelerin dış ticaret bölümlerinde, bankaların kambiyo bölümlerinde, gümrük ve nakliye firmalarında çalışabilecektir.. Gümrük müşavirliği sınavlarında başarılı oldukları takdirde “B” karnesi alarak “Gümrük Müşavir Yardımcısı” unvanını alabileceklerdir.

Teknik içeren teorik ve pratik (uygulamalı) derslerin yanı sıra mesleki yabancı dil ve bilgisayar bilgi-becerisi verilmektedir. Programımızda eş zamanlı olarak, işlenen teorik derslerin arkasından aynı hafta içerisinde önceden planlanmış olan uygun işyerlerinde staj yapma olanağı sağlanacaktır. Bununla birlikte temel ve intibak derslerinin İngilizce olmasının yanında mesleki tüm dersler Türkçe işleneceği için öğrencilerin mezun olduktan sonra mesleklerine daha kolay uyum sağlayacağı öngörülmüştür

Dış Ticaret Ön-lisans Programını başarıyla tamamlayan öğrenciler aşağıdaki bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olacaklardır:

· İş yaşamının gereklerini yerine getiren dış ticaret uzmanı yeteneklerine

sahip olmak,

· Dış ticaret ile ilgili belgelerin neler olduğunu bilmek ve düzenleyebilmek.

· Dış ticaret ile ilgili ulusal ve uluslararası kurumların neler olduğunu ve

hangi faydaları sağladığını bilmek,

· Dış ticaret ile ilgili mevzuata hakim olmak,

· Dış ticaret ortamında uluslar arası rekabet unsurlarından ve pazarlama

tekniklerinden haberdar olmak,

· Dış ticarette kullanılan ulaştırma modları ve ödeme şekillerinden

haberdar olmak,

· Dış ticarette kullanılan teslim şekillerinin ne olduğunu ve aralarındaki

farkları bilmek.

· Dış ticaretle bağlantılı risk kavramı ve unsurlarını bilmek, koruyucu

önlemler ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak,

· Bağımsız, proaktif, girişimci ve yaratıcı fikir kullanarak gerçek iş

ortamında çalışma becerisine sahip olmak.   

 

 

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ

EUA Üyelik Logosu
GAÜN Diploma Eki
Adres Üniversite Bulvarı 27310 Şehitkamil - Gaziantep, TÜRKİYE
Tel +90 (342) 360 1200   &  +90 (342) 317 1000
Faks +90 (342) 360 1013
E-posta bilgi@gantep.edu.tr
ALO GÜVENLİK | 317 1717
Tasarım ~ GAÜN Bilgi İşlem WebGrubu