Radyasyon ve Sağlık Fiziği Grubu
Açıklama: Radyasyon ve Sağlık Fiziği Grubu; Termoluminesans (TL) , Optiksel Uyarımlı Luminesans (OSL) dozimetri araştırmaları ve Radyoaktivite ölçümü ve analizi üzerine çalışmalar yapmaktadır.
TL&OSL dozimetri araştırmaları, yalıtkan ve geniş bant aralığına sahip çeşitli katı hal dozimetrelerin (LiF, CaF, Al2O3, SiO2, ZnS gibi) TL ve OSL özellikleri üzerine yürütülmektedir. Araştırmalar temelde, katı hal dozimetrelerin kusur yapıları ve bu yapılara ait tuzak enerji seviyesi, kinetik derece ve frekans faktörü ayrıca supralineerlik ve doz-cevap ilişkisi ve çeşitli deneysel parametrelerin ışıldama eğrileri ve tuzak parametrelerine etkisi gibi TL özellikleri ele almaktadır. TL ve OSL yöntemleri, kişisel ve çevresel doz ölçümleri ile beraber sağlık alanında ve arkeolojik eserlerin tarihlendirilmesinde kullanılmaktadır. Grubumuz özellikle yeni katı hal dozimetrelerin geliştirilmesi ve TL özelliklerinin araştırılması konularında çalışmalar yapmakta ve bu konuyla ilgili diğer üniversitelerle işbirliği yaparak çeşitli projeler yürütmektedir. Son zamanda çalışmalarımız, doğal, sentetik kuvars ve bor tabanlı mineralinin TL özellikleri ve TLD-100, TLD-200… gibi yapay dozimetrelerin ışıldama tepesi ve tuzak parametrelerine ısıtma hızı gibi çeşitli deneysel parametrelerin etkisi üzerinedir.
Radyoaktivite Ölçümü ve Analizi çalışmaları ile çevresel ve doğal kaynaklarda bulunan doğal radyoaktivite değerlerinin ve doğal radyonüklid konsantrasyonlarının tayin edilmesi amaçlanmaktadır. Gama spektrometresi kullanılarak bölgedeki çevresel ve endüstriyel örneklerdeki radyasyon seviyesi ölçümleri yapılmaktadır. Ayrıca elde edilen verilerin saklanması, görsel hale getirilmesi ve bu veriler kullanılarak ölçüm alınamayan konumların radyasyon seviyesinin tahmin edilmesi amacıyla bir bilgisayar programı geliştirilerek radyasyon haritası çıkarma çalışmaları yürütülmektedir.
İyonlaştırıcı ve İyonlaştırmayan Radyasyonun madde üzerine etkileri çalışmaları ile X, γ, α, β ve nötron gibi iyonlaştırıcı radyasyonların madde ve insan sağlığı üzerindeki etkileri; UV ve baz istasyonlarının yaydıkları iyonlaştırıcı olmayan elektromanyetik radyasyonun insan sağlığı üzerindeki etkileri üzerine çalışmalar yapılmaktadır.
Not: Bu grupta yüksek lisans ve doktora çalışması yapmak isteyen öğrenci öğretim üyelerinin ait olduğu ilgili anabilim dallarından birine başvurmak zorundadır.
İnce Film Çalışma Grubu
Açıklama: İnce film grubu ince filmlerin depolanması ve bu filmlerin özelliklerinin araştırılmasıyla ilgilenmektedir. Bu grup çalışmalarını kimyasal banyo depolama, spray püskürtme, ve elektrodepolama yöntemlerinde özelleştirmiştir. Metalik (alaşım ve çoklu katmanlar) ve yarıiletken filmler elektrodepolamayla büyütülürken spray püskürtme ve kimyasal banyo yöntemi yarıiletken filmlerin büyütülmesi için kullanılmaktadır.
Spray pyroliz ve kimyasal banyo depolama çalışmaları ince film laboratuvarında sürdürülmektedir. İnce film laboratuvarımızda bir spektrometre, bir kimyasal banyo depolama sistemi, ısıtıcı sistemi; ısıl kontrol ünitesi (termostat), ısıl çifti (termokapıl) ve elektronik kontrol ünitesinden oluşan el yapımı bir spray püskürtme sistemi vardır. II-VI ve III-V bileşik yarıiletkenler bu yöntemlerle büyütüldükten sonra depolama değişkenlerinin filmin yapısal, optik, elekriksel ve termolüminesans özelliklerine etkisi araştırılmaktadır. Son yıllarda çalışmalarda CdS, ZnS ve
CdxZn1-xS yariletken filmleri değişik depolama koşullarında kimyasal depolama ve spray püskürtme yöntemleriyle elde edilmiştir. Hazırlama tekniklerinin filmin yapısal, elektriksel ve optik özellikleri üzerinde etkisi araştırılmaktadır. Ve aynı zamanda değişen x komposizyonun püskürtülen ve kimyasal banyoyla depolanan kadmiyum çinko sülfat filmlerin elektrik, optik, yapı ve termolüminesans özelliklerine olan etkisi incelenmektedir.
Elektrodepolama bir elektrolitik çözelti içerisindeki metal iyonlarının katot üzerine indirgenerek depolanmasıyla istenilen incelikte metal filmler elde etmeye yarayan bir yöntemdir. Bu çalışma grubu metalik (alaşım ve çoklu katmanların) filmlerin yapısal, yüzey morfolojileri, elektrokimyasal, manyetik ve korozyon özelliklerini araştırmaktadır. Metalik filmlerin magnetoresiztans, elektrik ve optik özellikleri bu grubun temel ilgi alanlarındandır. İnce film laboratuvarında grup bir el yapımı elektromıknatıs (>2T ve 1.5 cm boşluklu), bir el yapımı sıvı azot krostatı ve bilgisayar kontrollü elektrodepolama sistemine sahiptir. Fe/Co ve Fe/Cu çoklu katmanlarda manyetik kaplin ve manyetik anisotropy, elektrodepolanmış
Cu1-xCox alaşım fimlerin büyük (giant) magnetoresiztansı ve elektrodepolanmış
NixFe1-x alaşım film incelemeleri üzerine araştırmalar bu grubun bazı özel çalışmalarındandır. Son zamanlarda Zn ve Zn alaşım (Zn-Mn) filmler çelik altlık üzerine elektrodepolama yöntemiyle büyütülmüştür ve çevreyle dost yeni çelik yapıları koruyan tuzlu solüsyonlarda büyütülen bu kaplama alaşım filmlerin yapısal ve korozyon özellikleri araştırılmaktadır.