KADINLAR GÜNÜ KONFERANSI
10 Mart 2016 18:46:39

Yüksekokulumuz tarafından düzenlenen konferansta konuşan Tarihçi yazar Sabiha DOĞAN, kadınla ilgili sorunların, İnsanlığın sorunu olduğunu söyledi.

Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ‘nda düzenlenen “Günümüz Dünyasında Kadın” konulu konferans öncesi, Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Cahit Bağcı ve Sosyal Bilimler MYO Müdürü Y.Doç.Dr. Metin YILDIRIM,Kadın Öğretim Elemanları ile Öğrencilere karanfil dağıttı. Dış Ticaret Bölümü kız öğrencilerinin Girişimcilik Dersi kapsamında kendilerinin üretip pazarladığı kurabiyeleri de öğrenciler keyifle tattılar. Bütün kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Bağcı, “Analarımız, bacılarımız, kardeşlerimizin özellikle de şehit analarının “Dünya Kadınlar Günü”nü kutluyorum. Özellikle şehit anaları çok önemli. Bütün kadınların emekçi olduğunu düşünüyorum. Ev hanımları da daha fazla emekçi, onların sayesinde nesil yükseliyor, yetişiyor. Talim, terbiyeyi ilk onlardan öğreniyoruz. Bütün gün analarımızı, bacılarımızı saygıyla anmamız gerekiyor. Özellikle yüzümüzden tebessümü eksik etmememiz gerekiyor” dedi

Kadının karşılaştığı şiddet ve çeşitleri ile sorunlarına değinen Tarihçi yazar Sabiha DOĞAN şunları söyledi: ” Günümüz dünyasında kadın olmanın kolaylıkları olmakla birlikte eskiden bu yana devam eden ve çözümlenememiş sorunlar olduğu bir gerçek.Bugün kadın konusundaki tüm çalışmalara, uygulanan uluslar arası politikalara rağmen kadının çeşitli alanlarda önemli sorunlarla karşılaştıkları görülür.Bu çerçevede kadınların yaşadıkları sorunlara baktığımız zaman: cinsiyet eşitsizliği, ayrımcılık, aile içi şiddet, cinsel saldırı, kadın cinayeti, mobbing, emek istismarı/ucuz işgücü kaynağı olarak görülme, mesleki kısıtlanma, eğitim hayatının engellenmesi, kadın haklarının yok sayılması, ücret eşitsizliği, terfi ve kariyerde ayrımcılık, kadın bedeninin cinsel meta olarak kullanımı gibi maddelerle karşılaşırız.”

Kadınların karar alma mekanizmalarında, siyasette, medyada yeteri kadar temsil edilmediğini ve bazı alanlarda erkek egemenliğinin devam ettiğini bildiren Sabiha DOĞAN, kadının karşılaştığı cinsel ayrım kökenli saldırıların kadının toplumsallaşmasında, eğitim, iş hayatında etkin ve yeterli bir şekilde varlık göstermesini direkt olarak etkilediğini ifade etti. Doğan “Kadınların toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için devletin sorumlulukları yanında bireylere düşen görevler de bulunmaktadır. Bunun için; ailede kız ve erkek çocuklara eşit davranmak, eşit eğitim imkânı sağlamak, aile içi kararları birlikte almak, şiddet uygulamamak, kadınların toplumsal görevler almalarını desteklemek gerekir.Kadın ilerlemesi sosyal adaletin bir şartı olması yanı sıra adil ve kalkınmış bir toplum kurmanın da tek yoludur. Kadın meselesine sadece kadın ve cinsiyet odaklı bakmaktan vazgeçip bunu insan ve insan olma sorunu olarak görmeye başladığımızda çözüm yolunda ciddi adımlar atmış olacağız.”dedi.

Konferans sonrası, Rektör Yardımcısı Pro.Dr.Cahit BAĞCI, Yüksekokul Müdürümüz Y.Doç.Dr.Metin YILDIRIM ve Yüksekokul Sekreterimiz Demet KARAYILAN tarafından Konuşmacı Sabiha Doğan’a günün anısına hediyeleri takdim edildi.