GAÜN Organ Nakli Öğrenci Topluluğumuzun "Organ Bağışı" konulu sunumu :
15 Mart 2016 17:37:20
TIP FAKÜLTESİ - Ömer Can DEMİRTAŞ

GAÜN'lü öğrencilerden organ bağışı etkinliği :
GAÜN Organ Nakli Topluluğu tarafından düzenlenen etkinlikte, organ bağışının önemine vurgu yapıldı. Etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, "Bağış kutsal bir yaklaşımdır" dedi.
Organ Naklinin Önemi ve Organ Nakli Hakkında Bilgilendirme konulu GAÜN Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan rektörümüz, organ nakli konusunda Gaziantep'te bir tavır, eylem ortaya koyduklarını ifade ederken, "Hocalarımız birliktelik içerisinde organ nakilleri, karaciğer, böbrek nakilleri yaptılar" dedi.
Organlarımızın bir başkasının hayat bulması için bağışlanmasının, son derece duyarlı bir iş olduğunu vurgulayan rektörümüz şöyle devam etti:
"Düşünün, buna dair hikayeleri okuyun, buna dair filmleri seyrettiğiniz zaman ne de güzel bir iş yapıldığını, dinen bakarsak ne de güzel bir sevap işlendiğinin farkında olursunuz. Bu etkileri zaman zaman çeşitli vesilelerle ortaya koyuyoruz ki; bu anlamda toplumda, gençlerimizde, kentlilerimizde, köylerimizde insanlar bu konuda bilgilensin.
Biraz daha duyarlı hale gelsinler ve bu işe gönül versinler istiyoruz. "

"GÖNÜL BAĞI OLMALI"
GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Gür ise, öğrenci toplulukları içerisinde hayata en çok dokunan, insana en çok fayda veren özellikle sağlık alanında büyük yeniliklere zemin hazırlayan Organ Nakli Topluluğu'na teşekkür etti.
Prof. Dr. Gür, "Yapılan programların kamuoyuna mal edilmesi, yazarlar tarafından tartışmaya açılması ve özellikle bu konuda donörlerimiz ve kendi evladını, çocuğunu , annesini, babasını organ bulamadığı için kaybetme aşamasına gelmiş insanların ızdıraplarının en can alıcı haliyle duygusal dille ve romantizmini de işin içine katarak o gönül bağını da kurarak kitaplar yazılabilir, romanlaştırılabilir, kısa filmler çekilebilir. İşte bu açıdan da Yazarlar Birliği böyle bir katkı sağlayabilir diye düşünüyorum" dedi.

Türkiye'de organ nakli yapan çok sayıda merkez olduğunu belirten Organ Nakli Öğrenci Topluluğu Danışmanı ve Karaciğer Nakli Direktörü Doç. Dr. Murat Taner Gülşen de GAÜN Organ Nakil Merkezi'nin kaliteli operasyonlara imza attığını belirterek, "Bizim özelliğimiz, nakil yaptığımız hastaların sağlık kalitesinin yüksek olması.. Yani, beş yıllık yaşam süresinin Türkiye'de en önde, birincilik alacak düzeyde olduğunu sizinle paylaşmaktan gurur duyarım.
Nakil yapmak önemli, ama biraz daha önemlisi onu takip etmek.. Organ nakli yaptığımız hastaların üçte biri ölürse yaptığınız işin çok kıymeti kalmaz.
Dolayısıyla bu yönden hastanemizle iftihar etmekten onur duyuyorum" diyerek, öğrencilere organ nakli konusunda halkı bilinçlendirmeleri tavsiyesinde bulundu.
GAÜN Öğretim Üyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Gaziantep Şube Başkanı Doç. Dr. Ayhan Doğan, tıp dünyasında ciddi bir gelişme olduğunu ve bu gelişmeden ülkemizin de nasibini aldığını belirtti.
Organ naklinin büyük bir ekip işi olduğunu söyleyen GAÜN Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Sacit Çoban ise, bu ekibin önemli bir parçasının da medya olduğunu, Organ Nakli Öğrenci Topluluğunun ve Yazarlar Birliği'nin bir araya gelerek bu ekibe büyük katkı sağladığını sözlerine ekledi.

Gaziantep Sanatçılar Derneği Başkanı ve Karagül Dizisi Yapımcısı Ahmet Onurlu, Karagül Dizisi sahnelerinin birinde, hastane sahnesinde organ bağışı yaptıracaklarını belirterek, bu konuya verdikleri önemi ifade etti.
Altı yaşında vefat eden ve organları bağışlanan Utku Yücel'in babası Kemal Yücel'in konuşması ise salonda duygu dolu anlar yaşattı.
Yücel, "Yitip giden bir canınızın, sevdiğinizin birilerine hayat vermesi o insanda sevdiğinizi yaşıyor olarak görmeniz çok harika bir şey. Bugün burada yapılan etkinliğin tüm üniversitelere ve öğrencilere örnek olmasını diliyorum" diyerek, öğrencilere organ bağışı yapmaları çağrısında bulundu.

Bu konuşmaların sonrasında üniversitemizin Organ Nakli Öğrenci Topluluğu tarafından hazırlanan tiyatro gösterisi büyük bir beğeni ile izlendi.

Sunumun tamamına http://youtu.be/Y0n4ljCdykk adresinden,
resimlere de http://goo.gl/UPR8VD adresinden erişilebilir.