Gaziantep Üniversitesi

GAZ─░ANTEP ├ťN─░VERS─░TES─░

English
 
ANA SAYFA
Gaziantep K├╝lt├╝r├╝
Gaziantep El Sanatlar─▒

Bak─▒rc─▒l─▒k: Gaziantep bak─▒r i┼čletmecili─činin tarihi ├žok eskilere dayanmaktad─▒r.Bak─▒rlar yekpare olarak imal edilir, yani lehim ya da bir ba┼čka yolla birle┼čtirme yap─▒lmaz.


Sedef├žilik: Hammaddesi, midye kabu─ču, ├že┼čitli teller ve ceviz a─čac─▒ olan Sedef ve Sedefkarl─▒k sanat─▒ Ortado─ču ├╝lkelerinde do─čmu┼č ve 15. y├╝zy─▒ldan sonra Osmanl─▒lara ge├žmi┼čtir. Sedef├žilik as─▒rlarca de─či┼čik motif ve desenlerle zenginle┼čtirilerek mimari yap─▒larda, kullan─▒m e┼čyalar─▒nda ve silah s├╝slemelerinde kullan─▒lm─▒┼čt─▒r.


G├╝m├╝┼č ─░┼člemecili─či: Y├Âremizde antik ┼čehir ├Âzelli─či ta┼č─▒yan Karkam─▒┼č, D├╝l├╝k, Belk─▒s kentleri ve h├Ây├╝klerden ├ž─▒kart─▒lan g├╝m├╝┼čler, g├╝m├╝┼č i┼č├žili─činin ve kullan─▒m─▒n─▒n ilimizde ve y├Âremizde eskiden beri ├žok yayg─▒n oldu─čunu g├Âstermektedir.G├╝n├╝m├╝zde h─▒zla ├žo─čalan G├╝m├╝┼č ─░┼čleme At├Âlyeleri bu sanat─▒n Gaziantep'te ├žok h─▒zl─▒ geli┼čti─čini ve ├Ânemli d├Âviz girdisi sa─člad─▒─č─▒n─▒ g├Âstermektedir.


Yemenicilik: Yemeni, ├╝st├╝ k─▒rm─▒z─▒ ya da siyah deriden, taban─▒ ise k├Âseleden dikilen topuksuz ve ├žok s─▒hhatli olan ayakkab─▒lara denir.
Yemeni diken insana da "K├Â┼čker" denir.


Antep El ─░┼člemesi : Antep i┼či, beyaz kuma┼č ├╝zerine iplik sar─▒larak ve ├žekilerek, beyaz, sar─▒, krem rengi ipliklerle ├že┼čitli susma ve ajurlarla s├╝slenerek i┼členir. Antep i┼či, ilk defa Antep ve ├ževresinde ev han─▒mlar─▒ taraf─▒ndan yap─▒ld─▒─č─▒ i├žin bu adla adland─▒r─▒lm─▒┼čt─▒r. ─░┼člemelerin eski T├╝rk i┼čleme karakterini ta┼č─▒mas─▒ bu i┼člerin yerli halk taraf─▒ndan yap─▒ld─▒─č─▒n─▒ g├Âstermektedir.
G├╝n├╝m├╝zde i┼čleme tekni─či bozulmadan sim, renkli iplikler ve yard─▒mc─▒ nak─▒┼č i─čneleri kullan─▒larak ├žok g├╝zel i┼člemeler yap─▒lmaktad─▒r.

K├╝p├ž├╝l├╝k:K├╝p├ž├╝l├╝─č├╝n y├Âremizde M.├ľ. 6000'li y─▒llardan beri yap─▒ld─▒─č─▒ arkeolojik kaz─▒lardan anla┼č─▒lmaktad─▒r.Topraktan yap─▒lan bu ├╝r├╝nler g├╝n├╝m├╝zde s├╝s e┼čyas─▒, ├ži├žek saks─▒s─▒ ve turistik hat─▒ra e┼čyas─▒ olarak de─čerlendirilmektedir.


Kuyumculuk:Alt─▒n i┼člemecili─či ilimizde Cumhuriyet'in ilan─▒ndan sonra geli┼čmi┼čtir.Gaziantep'te yap─▒m─▒ devam eden Alt─▒n Merkezi'nin faaliyete ge├žmesiyle Alt─▒n Borsas─▒ kurulacakt─▒r. Gaziantep alt─▒n i┼člemecili─činin en ├Ânemli ├Âzelli─či mamullerin 22 ayar olarak imal edilmesidir.


Antep Kilimcili─či: Antep kilimlerinin hammaddesi ├Âk├╝z, deve ve at t├╝y├╝, koyun y├╝n├╝ ve ke├ži k─▒llar─▒d─▒r.Antep kilimleri tezgah, ┼čekil, dokunu┼č bi├žimleri ve nak─▒┼člar─▒ y├Ân├╝nden di─čer y├Ârelerin kilimlerinden ├žok farkl─▒d─▒r.


Kutnuculuk:Hammaddesi; flo┼č (suni ipek) ve pamuk ipli─či olan ve tamamen el tezgahlar─▒nda dokunan kutnu bezi, T├╝rkiye'de sadece Gaziantep'te dokunan ipekli bir dokuma t├╝r├╝d├╝r. Kutnu kuma┼č─▒, y├Âresel bir k─▒yafet olarak kullan─▒ld─▒─č─▒ gibi, ├že┼čitli aksesuar, turistik giysi, ├žanta, terlik, perdelik kuma┼č ve milli k─▒yafet olarak da kullan─▒lmaktad─▒r


Aba Dokumac─▒l─▒─č─▒: Aba; deve, ├Âk├╝z, ve at t├╝y├╝nden, ke├ži k─▒l─▒ndan ve koyun y├╝n├╝nden dokunan ├Âzel bir kuma┼čtan yap─▒lan bir erkek giysisidir. Abalar dokundu─ču ipin ve kuma┼č─▒n rengine, boyuna ve giyildi─či y├Ârenin ismine g├Âre isimlendirilirler.


Zurnac─▒l─▒k: ├ťflemeli halk ├žalg─▒lar─▒m─▒z─▒n ba┼č─▒nda gelen zurna, kal─▒n zerdali a─čac─▒ndan yap─▒l─▒r. Gaziantep'te; T├╝m Kaba Zurna, Orta Kaba Zurna ve Cura Zurna ├že┼čitleri imal edilmektedir.


Gaziantep Yemekleri

Gaziantep Mutfa─č─▒, seneler boyunca geleneklerinin ve y├Âresel damak lezzetinin zenginli─či ile ├╝lkemiz ve d├╝nya mutfaklar─▒ aras─▒nda ayr─▒cal─▒kl─▒ bir yere sahiptir. Gaziantep mutfa─č─▒nda ilk bak─▒┼čta dikkati ├žeken en ├Ânemli husus, kullan─▒lan malzemede g├Âsterilen titizliktir. Yeme─či olu┼čturan t├╝m malzeme b├╝y├╝k titizlik i├žerisinde se├žilmekte, de─či┼čik tat ve lezzet veren baharatlar, sal├žalar ve kar─▒┼č─▒mlar yemeklerde bol miktarda kullan─▒lmaktad─▒r.Gaziantep yemeklerinde, yeme─čin g├╝zelli─činde, lezzetinde malzemenin niteli─či kadar yeme─či pi┼čirenin ustal─▒─č─▒n─▒n ve el becerisinin de pay─▒ b├╝y├╝kt├╝r.

 

Gaziantep Yemeklerinin Ba┼čl─▒calar─▒ ┼×unlard─▒r ;

K├Âfteler: ─░├žli k├Âfte, ├çig k├Âfte, Ek┼čili k├Âfte, Ufak k├Âfte, malh─▒tal─▒ (mercimek) k├Âfte, yo─čurtlu ufak k├Âfte.

Kebaplar : Ku┼čba┼č─▒ (tike) kebap, k─▒yma kebab─▒, patl─▒can kebab─▒, so─čan kebab─▒, simit kebab─▒, ci─čer (ca─č─▒rtlak) kebab─▒

Di─čer Yemekler : Yuvarlama, lahmacun, kar─▒┼č─▒k dolma, ma┼č ├žorbas─▒, beyran, ┼čiveydiz, yaprak sarmas─▒, ├ža─čla a┼č─▒, kabaklama, b├Ârk a┼č─▒, do─črama, kaburga dolmas─▒, borani, alinazik, yo─čurtlu patates, meyhane pilav─▒, pi┼či b├Âre─či v.s.

Tatl─▒lar : Baklava, b├╝lb├╝l yuvas─▒, k├╝nefe, burmal─▒ kadayif, Antep f─▒st─▒─č─▒ ezmesi, sarma, katmer

Tasarım ~GAÜN Bilgi İşlem WebGrubu