Üniversite Senatosunun 22.07.2024 tarih ve 12 nolu toplantı tutanağının 8. Maddesinin ekidir.
GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
İLAHİYAT FAKÜLTESİ
ZORUNLU ARAPÇA HAZIRLIK SINIFI
EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıflarında yürütülecek eğitim-öğretimin amaçları, uygulanması, sınavları ile ortak zorunlu yabancı dil derslerinin eğitim-öğretim ve sınavlarında uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıflarında yürütülecek eğitim-öğretimin amaçlarına, uygulanmasına, sınavlarına, eğitim-öğretim ve sınavlarında uygulanacak usul ve esaslara ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönerge 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 14. ve 49. maddelerine ve Gaziantep Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’ne dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- Bu Yönergede geçen;
İKİNCİ BÖLÜM
Hazırlık Eğitimini Desteklemek Üzere Oluşturulacak Komisyonlar
MADDE 5- (1) Program ve Materyal Geliştirme Komisyonu; Arapça eğitim-öğretim program ve materyalinin belirlenmesini, geliştirilmesini, bu gelişimin sürekliliğinin sağlanmasını ve materyal arşivi oluşturulmasını, kullanılması gereken ek materyalin ve proje konularının belirlenmesini ve duyurulmasını sağlamak amacıyla Fakülte Kurulu tarafından Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde görev yapan öğretim elemanları arasından üç yıl için seçilen ve Dekan tarafından görevlendirilen ve toplam üç kişiden oluşan komisyonu,
(2) Sınav ve Değerlendirme Komisyonu; Program ve Materyal Geliştirme Komisyonu ile işbirliği içerisinde ders devam takibinin yapılması, ara sınav, mazeret, yıl sonu, bütünleme, muafiyet sınavları, bu sınavların uygulanma yönteminin belirlenmesini ve sınav sonuçlarının değerlendirilip, programı destekleyen verilerin toplanabilmesi için gerekli karar ve tedbirlerin alınmasını sağlamak amacıyla Fakülte Kurulu tarafından Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde görev yapan öğretim elemanları arasından üç yıl için seçilerek Dekan tarafından görevlendirilen ve üç kişiden oluşan komisyonu,
(3) Sosyal Etkinlikler Komisyonu: Öğrencilerin dil eğitimlerini desteklemek amacıyla yürütülecek sosyal etkinliklerin planlanmasını ve yürütülmesini gerçekleştirmek amacıyla Fakülte Kurulu tarafından Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde görev yapan öğretim elemanları arasından üç yıl için seçilerek Dekan tarafından görevlendirilen ve toplam üç kişiden oluşan komisyonu ifade eder.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Hazırlık Sınıflarında Yürütülecek Arapça Eğitimi
Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretiminin Amacı
MADDE 6- Hazırlık Sınıfı eğitim-öğretiminin amacı; öğrencilere kayıt oldukları İlahiyat Fakültesi eğitim-öğretim programlarının öngördüğü Arapça okuma, anlama, yazma, konuşma ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmak, çeşitli alanlardaki yayınları izleyebilme yetkinliği edindirmek ve sosyal hayatta gereken dil iletişimini sağlama yeterliği kazandırmaktır.
Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretiminin Yürütülmesi
MADDE 7- (1) Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıflarında eğitim-öğretim; Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından yürütülür. Hazırlık Sınıfı eğitim-öğretimi ile ilgili gerekli planlamalar; Program ve Materyal Geliştirme Komisyonu, Sınav ve Değerlendirme Komisyonu ve Sosyal Etkinlikler Komisyonu tarafından hazırlanır ve Dekan tarafından onaylanır. Bu üç komisyon, çalışmalarını birbiriyle koordinasyon ve iş birliği içerisinde yürütür.
Hazırlık Sınıfında Eğitim-Öğretimin Kapsamı
MADDE 8- (1) Hazırlık Sınıfında eğitim-öğretim bu yönergedeki ve Gaziantep Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’ndeki esaslar çerçevesinde yürütülür.
Zorunlu Hazırlık Sınıfı
MADDE 9- (1) Öğrencilerin Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfına kayıt işlemleri ve ders kayıt onayları Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca yapılır. Ancak GÜİF tarafından yapılan muafiyet sınavında başarılı olan veya bu yönetmeliğin 9. maddesinde belirtilen muafiyet şartlarını haiz olan öğrenciler doğrudan 1. sınıfa kaydolur.
(2) Yabancı dil hazırlık eğitimine bir yıl devam edip gerekli başarı koşullarını sağlayamayan öğrenciler, Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrenciler ile muafiyet sınavına tekrar girebilirler. Başarılı olanlar kazandıkları lisans programlarına kayıt yaptırırlar. Başarısız olanlara ilişkin şartlar şunlardır:
a) Zorunlu hazırlık eğitimi programlarına kayıtlı olanlar tekrar bir yıl destek eğitimine devam edebilir veya talepte bulunanlar için ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
b) Zorunlu hazırlık eğitimi programlarına kayıtlı olup destek eğitimine kendi istekleri ile devam etmek istemeyenler akademik yılbaşında ekle-bırak tarihleri içerisinde ilgili birime dilekçe ile başvurup destek eğitimine devam etmeden açılacak muafiyet sınavlarına girebilirler. Ancak bu öğrenciler izleyen yaz okuluna katılamazlar.
c) Azami hazırlık eğitimi süresi sonunda başarısız olan öğrencilerin kabul edildiği programdan ilişiği kesilir. İlişiği kesilen öğrenciler için ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Zorunlu Hazırlık Sınıfında Muafiyet
MADDE 10- (1) Aşağıdaki öğrenciler Zorunlu Hazırlık Sınıfından muaf sayılırlar.
a) GÜİF tarafından yapılan muafiyet sınavından başarılı olanlar,
b) En az son üç yılında, yabancı dilin (Arapça) anadil olarak konuşulduğu bir ülkede o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp ortaöğrenimlerini bu kurumlarda tamamlayanlar.
c) Hazırlık eğitimini başarıyla tamamlamış olmak şartıyla, Arapça Hazırlık Sınıfı olan başka bir yükseköğretim kurumundan veya öğretim dili Arapça olan bir kurumdan Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne yatay geçiş yapan öğrenciler,
d) Son üç yıl içinde ÖSYM tarafından yapılan YDS veya YÖKDİL Arapça Sınavından 55 ve üzeri puan alanlar ve son üç yılda alınmış olması koşuluyla, Senato tarafından eşdeğerliği ve başarı puanı belirlenen ulusal ve uluslararası sınavlardan geçerli notu almış olanlar,
(2) Yukarıda belirtilen öğrenciler akademik takvimde güz ve bahar yarıyıllarında mazeretli kayıtlar için öngörülen ekle-bırak süresi içinde başarı belgelerini getirdikleri takdirde 1. sınıfa kayıtları yapılır. Öngörülen süreyi geçirdikleri takdirde bir sonraki yarıyılı beklerler.
Sınavlar
MADDE 11- (1) Arapça hazırlık sınıfında uygulanacak sınavlar şunlardır:
(1) Yeni kayıt yaptıran,
(2) Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfına bir önceki yıl devam edip başarısız olan,
(3) Hazırlık Sınıfı süresi içinde kayıt donduran,
(4) Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfında devam şartını sağlamış, ancak başarılı olamadan üst sınıflara devam eden (2015 - 2016 eğitim-öğretim yılından önce kayıt yaptıran) öğrenciler girer.
(2) Kısa Süreli Sınavlar, Final Sınavı ve Muafiyet Sınavları için Mazeret Sınavı açılmaz.
Eğitim Süresi
MADDE 12- Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıflarında öğretim süresi güz yarıyılı en az 14 hafta ve bahar yarıyılı en az 14 hafta olmak üzere toplam 28 hafta olarak Senato tarafından belirlenir. Öğrenciler haftalık 26 saat öğrenim görürler.
Devam Durumu
MADDE 13- (1) Arapça Hazırlık Sınıfında derslere devam zorunludur. Öğrenciler derslere 80 oranında devam etmekle yükümlüdür. Devam koşulunu yerine getirmeyen Hazırlık Sınıfı öğrencileri, yıl sonunda yapılacak final (ve bütünleme) sınavına giremezler.
(2) Hazırlık Sınıfının ilk yılında devamsızlık yaparak tekrara kalan öğrenciler, tekrar yılında da derslere devam etmek zorundadır. Bu öğrenciler tekrar 2. Yılda da devam koşulunu yerine getirmedikleri takdirde kendilerine bu yönergenin 8. Maddesi hükümleri uygulanır.
(3) Hazırlık Sınıfının devam takibinden Sınav ve Değerlendirme Komisyonu sorumludur. Hazırlık Sınıfı derslerine giren öğretim elemanları devamsızlıkları Sınav ve Değerlendirme Komisyonunun belirlediği şekilde her dönem sonu komisyona bildirmek zorundadır.
Başarı ve Değerlendirme:
MADDE 14- (1) Hazırlık Sınıfında öğrenci başarısı yıl içinde yapılan ara sınavlar, kısa süreli sınavlar, öğrencinin derse devamı ve final sınavı sonuçlarına göre belirlenir.
Kısa Süreli Sınav puanlarının ortalaması, vize sınavlarının ortalamasının 25’ni oluşturmaktadır.
(2) Eğitim dili 30 Arapça olan programlarda yıl içi sınav ve değerlendirmelerde alınan notların ortalamasının 60’ı ile final sınav notunun 40’nın toplamından 65 puan alan öğrenci başarılı kabul edilir. Eğitim dili 100 Arapça olan programlarda ise yüz üzerinden toplamda 70 puan alan öğrenci başarılı sayılır.
Eğitim Dili 30 Arapça olan programlara kayıt yaptıran Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Hazırlık Sınıfına Devamı:
MADDE 15- (1) Üniversiteye girişte Türkçe Muafiyet Belgesi sunamayan yabancı uyruklu öğrenci adaylarının Hazırlık Sınıfına başvurabilmeleri için TÖMER veya Üniversitenin Türk Dili Koordinatörlüğünden Türkçe Muafiyet Belgesi almaları ön şarttır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Geçici ve Son Hükümler
GEÇİCİ MADDE 1- Fakülteye 2015 yılından önce kayıt yaptırmış olan öğrencilerden mezun durumda olanlar için Bahar Yarıyılı başında muafiyet sınavı açılabilir.
Yönergede Hükmü Bulunmayan Haller:
MADDE 16- (1) Bu Yönergede hükmü bulunmayan hallerde; 04.12.2008 tarihli ve 27074/ sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim ve Öğretimi ile Yabancı Dille Eğitim-Öğretim yapılmasında uyulacak esaslara ilişkin yönetmelik; 28.06.2009 tarih ve 27272 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim yapılmasında uyulacak esaslara ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile 21.08.2018 tarihli 30161 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Gaziantep Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
Yürürlükten Kaldırılan Mevzuat:
MADDE 17- Bu Yönergenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, Üniversite Senatosunun 13.03.2018 tarih ve 06 nolu toplantı tutanağının eki olan “Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönergesi” yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük:
MADDE 18- Bu yönerge Senato tarafından onaylandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme:
MADDE 19- (1) Bu Yönerge hükümlerini Gaziantep Üniversitesi Rektörü yürütür.