Gaziantep Üniversitesi

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ

English
FİNANS, BANKACILIK VE SİGORTACILIK BÖLÜMÜ 
ANA SAYFASOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
Duyuru / Doküman
Genel Bilgiler

Bölümün Amacı

Üniversitemiz ve Meslek Yüksek okulumuzun vizyon ve misyonunun gereği olarak, bölgemiz ve ülkemiz genelindeki Bankaların ve finans kuruluşlarının, işletmelerin ve kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin bu alanında ihtiyaç duydukları, donanımlı, bilgili, becerili, eğitimli ve nitelikli kalifiye ara insan gücü'nü yetiştirmektir. Yaklaşım tarzımız mezun olan öğrencilerin çalışma yaşamına iş tecrübesine sahip olmadan dahi adapte olmalarını sağlamaktır. Bu nedenle programlarda uygulama derslerine ağırlık verilmiştir. Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü titizlikle belirlediği ders ve uygulama programları ile Sermaye Piyasası Kurumunun (SPK), bankaların, sigorta şirketlerinin açtığı sınavlara hazırlama amacını da gütmektedir. Bilindiği gibi, SPK kararlarına göre Eylül 2009'dan itibaren bankacılık, sermaye piyasası ve sigortacılık alanlarında çalışabilmek için 4 yıllık yüksek öğretim lisans sahibi olmak ve SPK uzmanlık sınavlarını başarmak gerekmektedir.

Bölümün Konusu

Bankalar ve Sigortalar modern serbest piyasa ekonomilerinin en önemli finansal kuruluşlarıdır. Bu kurumlar kendi alanlarında çok sayıda hizmet sunmanın yanı sıra firmaların gereksinim duyduğu finansmanı sağlama dolayısı ile de sosyal fonksiyona sahiptirler. Bölümümüz bankacılık ve sigortacılık olmak üzere iki ayrı alandan oluşmaktadır. Bankalar temel olarak mevduat toplayan ve kredi veren kuruluşlardır. Bunun yanı sıra, havale yapmak, teminat mektubu vermek, akreditif açmak ve dış ticaret finansmanı sağlamak, döviz işlemleri yapmak; portföy yönetmek gibi işleri de yaparlar. Günümüzde bankalar opsiyon, swap ve vadeli işlemler gibi işlemleri yapmaya başlamıştır. Bankalar yaptıkları işlere göre, ticaret, yatırım, kalkınma bankaları gibi farklı türlere de ayrılırlar. Küreselleşme sürecinde uluslararası bankacılığın da çok önemli rolü olduğunu biliyoruz. Bankacı bu işlemler hakkında bilgi ve uzmanlığa sahip olan meslek insanıdır.

Sigorta kurumları ise müşterilerine çok farklı alanlarda sigorta sağlarlar: günlük yaşamımızda, sağlık, hayat, trafik, deprem, tarım, doğal afet, kaza vs. gibi çok sayıda sigorta türü olduğunu biliyoruz. Sigorta şirketleri, reasürans uygulaması ile uluslararası düzeyde hiyerarşik bir düzen içinde çalıştıklarından uluslararası boyutları da sahiptirler. Sigortacı tüm sigorta işlem ve hizmetleri hakkında bilgi ve uzmanlığa sahip olan meslek insanıdır. Bölümümüz ders programlarında hem bankacılık hem sigortacılık için de gerekli ortak dersler mevcuttur. İki alandan sadece birinde uzmanlaşma ise üçüncü dönemden itibaren belirlenen seçimlik dersler aracılığı ile gerçekleştirilecektir.


Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümünün Hedefi

İş hayatı ve günümüzün değişen koşullarına hızla ve kolaylıkla uyum sağlayabilen,

Bankacılık, finansal danışmanlık, finansal aracılık, yatırım proje yönetimi ve finans yöneticiliği gibi uzmanlık alanlarında hem teorik hem de uygulama bazında gerekli bilgi altyapısı ile donatılmış,

Almış olduğu eğitimle, ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmak için gerekli lisans ve sertifikaları alma konusunda avantajlı,

Günümüz gereksinmeleri çerçevesinde, ilgili özel ve kamusal kurumlara bilgi ve deneyimleri ile danışmanlık yapabilecek,

Finans alanındaki gelişmelerin özellikle uluslararası kaynaklı olması nedeniyle, gelişmeleri takip edebilecek ve uluslararası düzeyde iş ilişkileri kurup sürdürebilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip,

Finansal piyasalar, finansal teknikler, türev ürünler, bankacılık işlem ve ürünleri, finansal risk yönetimi, işletme finansmanı gibi finansın çeşitli alanlarında inovasyon yeteneği olan,

Yüksek etik değerlere ve sosyal sorumluluğa sahip, çevreye duyarlı, takım çalışmasına uygun ve iletişim becerisi üst düzeyde uygulama deneyimi kazanmış, nitelikli kişiler yetiştirmesi hedeflenmektedir.

Bankacılık ve finans mezunlarının çok geniş istihdam alanları bulunmaktadır. Bunlardan bir kısmı aşağıda belirtilmiştir.

Bankacılık,  Devlet Planlama Teşkilatı Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, İMKB ve Takasbank, İşletmelerin Finans Bölümleri, Kamu Finans Kurumları, Kamu ve Özel Bankalar, Kamu ve özel kurumlarda yöneticilik, Kredi Analizi, Küçük ve Orta Ölçekli işletmeler, Leasing Şirketleri, Maliye Bakanlığı, Müfetişlik ve Müfettiş Yardımcılığı, Reasürans Şirketleri, Sigortacılık, SPK ve BDDK, Uluslararası Denetim Şirketleri, Yerel yönetimler.

Misyonumuz

Üniversite-Sanayi işbirliği içerisinde sanayinin istediği ülke ve dünya koşullarına uyum sağlayan nitelikte eleman yetiştirmek, mesleki eğitimde sürekli değişim ve gelişim anlayışımızla öğrencilerin ve toplumun beklentilerini karşılamak, Atatürk ilke ve inkılaplarına inanmış, çağdaş, demokratik, laik ve yaratıcı öğrenciler yetiştirerek çağdaş Türkiye'nin oluşumunda pay sahibi olmanın onurunu yaşamaktır.

 Vizyonumuz

Bilim ve teknolojinin öncülüğünde, akademik bilgi kazandırmanın yanı sıra sosyal, psikolojik, fiziksel ve zihinsel ilgi, beklentilere yanıt verebilen, kendini sürekli yenileyen, araştıran kuşakların yetiştiği, eğitim ve öğretimin her aşamasında öğrenci, öğretim elemanı ve idari personeli kurumun en temel zenginliği ve kaynağı olarak gören, Türkiye'de ve Dünya'da lider bir eğitim kurumu olmaktır.


Öğr. Gör. Ali ASLAN
Bölüm Başkanı